joi, 13 august 2009

Privind spre viitor...


IASB (Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate) a emis pe data de 9 iulie 2009 un IFRS (standard international de raportare financiara) pentru IMM-uri (intreprinderi mici si mijlocii), acestea reprezentand peste 95% din totalul entitatilor economice. Standardul este rezultatul unui proces care a durat cinci ani, pe parcursul carora au fost consultate numeroase IMM-uri din intreaga lume. Standardul International de Raportare Financiara pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii („IFRS pentru IMM-uri”) este un standard de sine statator de aproximativ 230 de pagini, elaborat special pentru necesitatile si capacitatea de raportare a companiilor mai mici.
Standardul este insotit de Baza pentru Concluzii, Situatiile Financiare Ilustrative si Listele de verificare si prezentare a tratamentelor contabile aplicate si a informatiilor prezentate. Situatiile financiare ale entitatii vor contine o declaratie de conformitate cu IFRS pentru IMM-uri.
La nivel global exista numeroase variante de definire a unei IMM pentru diverse scopuri, astfel ca IASB a introdus o sectiune speciala ce contine descrierea IMM-urilor. IFRS pentru IMM-uri, conform definitiei IASB, este destinat entitatilor care intocmesc situatii financiare cu scop general pentru utilizatori externi si care nu au raspundere publica. Se considera ca o entitate are raspundere publica daca are actiuni sau instrumente de indatorare tranzactionate pe o piata reglementata sau este in curs de a emite astfel de instrumente pe o piata reglementata, sau daca are ca obiect principal de activitate detinerea si administrarea activelor unor parti terte, cum este cazul bancilor, cooperativelor de credit, companiilor de asigurari, intermediarilor/ brokerilor pe piata de capital, fondurilor mutuale si bancilor de investitii.

Pentru scopul acestui Standard au fost simplificate principiile prevazute in versiunea completa a IFRS in ceea ce priveste recunoasterea si evaluarea elementelor de activ si pasiv, a veniturilor si a cheltuielilor (de exemplu, prevederile legate de recunoastere si evaluare prevazute de IAS 39 Instrumente Financiare: Recunoastere si Evaluare), aspectele irelevante pentru IMM-uri au fost eliminate (de exemplu, prevederile IFRS 4 Contracte de Asigurari), iar cerintele de prezentare au fost considerabil reduse. Aplicarea IFRS pentru IMM-uri va conduce la un grad ridicat de comparabilitate a situatiilor financiare, o incredere sporita in raportarile financiare ale IMM-urilor si va determina o reducere semnificativa a costurilor asociate elaborarii de standarde de raportare la nivel national. IFRS pentru IMM-uri va furniza de asemenea o platforma pentru companiile in dezvoltare in vederea listarii pe pietele de capital reglementate, unde aplicarea versiunii complete IFRS este obligatorie.
IFRS pentru IMM-uri este un standard independent de versiunea completa a IFRS si poate fi adoptat de catre orice jurisdictie, indiferent daca aceasta aplica sau nu principiile din versiunea completa a IFRS. Obligativitatea sau permisiunea de a aplica acest standard este stabilita de catre autoritatile de supraveghere si reglementare si de catre organele de elaborare a standardelor contabile din fiecare jurisdictie.

Vreau sa salut si initiativa MFP(Ministerul Finantelor Publice), care a considerat necesara elaborarea unui nou ordin de aprobare a reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, care ar urma sa produca efecte incepand cu 01.01.2010, abrogandu-se bineinteles OMFP 1752/2005 cu completarile ulterioare. Proiectul de ordin nu aduce modificari formatului situatiilor financiare anuale, entitatile care, conform reglementarilor contabile in vigoare, intocmesc situatii financiare anuale simplificate, vor putea intocmi in continuare situatii financiare in aceleasi conditii.

Cele mai importante completari propuse :
- precizarea utilizatorilor situatiilor financiare anuale care sunt situatii financiare cu scop general;

- enumerarea caracteristicilor calitative ale situatiilor financiare;

- tratamentul schimbarii de metode contabile si diferenta intre modificarea acestora si modificarea estimarilor contabile;

- contabilizarea schimbului de active;

- mentionarea expresa a unor elemente care influenteaza costul de achizitie;

- elemente legate de costurile indatorarii;

- evaluarea efectuata la incheierea exercitiului financiar;

- factorii care indica deprecierea imobilizarilor corporale si necorporale;

- conditiile de recunoastere ca imobilizari a cheltuielilor de explorare si evaluare a resurselor miniere;

- contabilizarea distincta a imobilizarilor corporale si a stocurilor cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare;

- conditiile de revizuire a duratei de amortizare a imobilizarilor;

- instrumentele financiare;

- modificarea destinatiei activelor detinute;

Recunoasterea:

- primelor reprezentând participarea la profit, acordate potrivit legii;

- beneficiilor sub forma actiunilor proprii ale entitatii sau a altor instrumente de capitaluri proprii acordate angajatilor;

- contributiei unitatii la schemele de pensii facultative si la primele de asigurare voluntara de sanatate;

- platilor anticipate in contul impozitului pe profit, determinate potrivit legii;

- actualizarilor provizioanelor;